Historien om Flynderupgård

Flynderupgård er en lystgård i kulturlandskabet anno 1920.

Historien

Flyndeupgård

Midt i det storslåede nordsjællandske landskab ligger lystgården Flynderupgård omgivet af enge, røde græssende køer og Egebæksvangs maleriske skovbryn, der indbyder til kurv og kaffe.

Flynderupgård er alles historiske landsted. Her kan du som gæst tage en pause fra hverdagen.
I de herskabelige stuer med udsigt over prydhaven og blåregn på terrassen ligger dagens avis klar. I nyttehaven høstes grønt til spisekøkkenets pander og gryder som i gamle dage. I de gamle avlsbygninger med adgang til stalden, overvintrer gårdens dyr efter en lang sommer på græs i det levende kulturlandskab.

Flyndeupgård

Anno 1920

I hovedhuset kom man opleve udstillingen Anno 1920 - et bud på hvordan der kunne have set ud på Flynderupgård i de brølende tyvere, og i Længen kan man se en udstilling om Flynderupgårds historie.

Flynderupgård har navn efter en lille forsvunden landsby, der hørte under Esrum Kloster og navnet kendes helt tilbage fra 1200-tallet.

Under reformationen 1536 overgik gården til kongen, som ca. 30 år senere afgav gården til Helsingør Almindelige Hospital. Hospitalet solgte ud af sine jordbesiddelser i 1803 og konsul Simon Borserondo blev den første private ejer af Flynderupgård, som dengang bestod af den trelængede gård, som ligger længst mod øst.

Flynderupgård

1835 - 1839

I 1835-39 lod den daværende ejer overretsprokurator Frederik Ferdinand Hansen den nuværende hovedbygning med sidelænger opføre. Han døde, inden han nåede at flytte ind og gården med 110 tønder land blev købt på auktion af kirurg Pabst.

Derefter er der skiftende ejere, bl.a. folketingsmand Jørgen Rasmussen i 1856 og i 1900 fabrikant Emil Falck, der udvidede haven og anlagde en sti ned til en lille sø i Egebæksvang.

I 1915 overtog kaffegrosserer Rasmussen gården og der skete store forandringer. De store avlsbygninger med stalde og den store hejselade blev opført og hovedbygningen fik ny hovedtrappe og terrasse mod haven. Desuden indlagdes centralvarme og indrettet flere værelser på 1. sal. Årstallet 1915 står stadig over hovedindgangsdøren.

Flyndeupgård

1929

I 1929 købte direktøren for Palladium Film, Svend Nielsen, Flynderupgård, som blev anvendt som kulisse i flere af hans film. Under 2. verdenskrig blev Palladiums råfilm gemt i stengrotten på en udsigtshøj vest for hovedbygningen. Landsretssagfører Chr. Frederiksen købte gården i 1944. Hans søn Mogens bestyrede gården, som nu var på 129 hektar.

I perioden fra 1966-1978 begynder ejeren at sælge jord fra til parcelhusekvarteret i Espergærde. Der er også opstaldet væddeløbsheste på Flynderupgård og i kælderen under Den gamle gård blev der indrettet en smugkro i ægte bodega western stil.

I 1978 solgtes Flynderupgård til Helsingør Kommune.

Igennem tiderne har Flynderupgård haft 18 borgerlige ejere. De fleste af disse havde ingen landbrugsmæssig uddannelse, men ansatte bestyrere til den daglige drift. Derfor kaldes Flynderupgård en lystgård.